Mijn rugzak is groter dan de Mount Everest

Vandaag was ik in het ziekenhuis. Om het gehoor van mijn baby te laten testen. Alles was in orde. Maar zo’n bezoek brengt herinneringen mee. Ik dacht terug aan vroeger, toen ik gehospitaliseerd was. In die tijd werd er nauwelijks verdoving gebruikt. Voor een darmonderzoek. Ik was amper twaalf. En nu ben ik 40. Tegenwoordig gebeurt zo’n onderzoek met verdoving. Toen niet. Toen spoten ze me alleen maar wat lam, zodat ik niet kon bewegen, maar ik bleef wel verdomd goed bij bewustzijn. Elke centimeter.

Voor zo’n onderzoek moest ik zoute troep naar binnen werken. Om mijn darm schoon te spoelen. Die kon er alleen maar met een sonde in. Zo walgelijk was het. Die 4 liter. Dit alles liet wonden na. Een hekel aan ziekenhuizen. Angst voor ziekte. Weerstand tegen de aandoening die ik had gekregen. En weerstand is een steen bovenop een steen. Je sleept een dubbel gewicht mee als je het kruisje aan je huisje niet kan aanvaarden.

En dat is slechts één ding in mijn rugzak. Er zit zoveel in. Hij is groter dan de Mount Everest. Zo voelt het soms. Wellicht omdat ik hooggevoelig ben. Ook dat zit in mijn rugzak. En meer. Ik wil er hier niet teveel mee leuren. Want ik besef: mijn rugzak is óók niets. Vergeleken met miljoenen mensen die dagelijks ellende meemaken. Gedurende hun ganse leven. Honger. Oorlog. Onderdrukking… Ik wil je alleen maar laten weten dat ik wel begrijp wat je bedoelt. Als je me vraagt hoe je kan daten met een rugzak.

Wanneer is het goede moment om te vertellen wat je allemaal meedraagt?

Wanneer is het goede moment om je angsten te delen?

Hoe doe je dat, je rugzak(je) delen zonder de ander af te schrikken?

Want hoe grootmoedig we ook zijn. Laten we eerlijk zijn. Niemand heeft echt zin in een rugzak. Niemand wil meteen de hele mikmak van gevoeligheden, trauma’s, wonden, angsten en twijfels over zich heen geworpen krijgen. Dat wil jij ook niet.

Ik heb mijn rugzak nooit echt als een rugzak beschouwd. Of toch niet iets wat ik moest verbergen. Misschien had ik dat beter wel eens gedaan. Omdat ik, achteraf gezien, daardoor soms potentiële partners heb afgeschrikt. Anderzijds was het een effectieve manier om mensen weg te filteren die te oordelend waren. Met wie ik permanent zou botsen. Want standpunten innemen, dat doe ik zelf al genoeg.

Gek genoeg ging mijn rugzak doorheen de jaren lichter wegen. Ik ga niet beweren dat colitis ulcerosa een verrijking van mijn leven is. Of dat ik het louter en puur geweldig vind om hooggevoelig te zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat de dingen zijn wat ze zijn. Dat ik het verleden niet kan veranderen. Dat ik het heden kan beminnen. En dat ik de toekomst zelf kan verzinnen. Door kansen te zien in wat er in mijn rugzak zit.

Terwijl ik dit schrijf, zit mijn baby in de draagzak en probeert hij met me te praten. Ik lach naar hem en hij naar mij. Het is geweldig mooi. Die allereerste ontluikende communicatie met zo’n wonderlijk wezentje. Ons mensje. Vrucht van de liefde tussen twee mensen. Mensen die elkaar niet veroordelen omwille van wat ze meeslepen. Want elk huisje heeft inderdaad echt wel zijn kruisje. Op de Mount Everest heeft iedereen een rugzak. Bedenk dat maar als je jezelf nog eens die vraag stelt.

Deze vraag dus:

Hoe kan je succesvol daten met een rugzak?

Dit is mijn visie op je vraag. In een notendop:

Wees transparant. Maar niet te transparant. Doseer. Op de juiste momenten. En vooral: ga voor jezelf na in welke mate je focus op je rugzak je vooruit helpt? In je zoektocht naar liefde. En als het nodig is, kan je altijd een sherpa inhuren. Een relatiecoach. Of zo. Om je te helpen om de kansen in jouw rugzak te leren zien.

Leve de liefde,

Karianne Dewitte

Relatiecoach en bezielster van Singles Academy

BombardierFBphoto01-18-18

Geef een reactie