Hoe liefde rood én blauw kan zijn!

«Opposites attract!» Zo zingt Paula Abdul uit volle borst in de gelijknamige hitsong waarin ze vertelt hoe liefde alle verschillen overwint. Je hoort het wel vaker. De idee dat tegenpolen elkaar aantrekken. Gezien we nu heel dicht zijn aanbeland bij de verkiezingen – 14 oktober 2018 – lijkt het me interessant om in te zoomen op politieke verschillen. In welke mate kan politiek liefde in de weg staan? Stel dat de één rood georiënteerd is en de ander blauw, kan dat dan werken? Of moet je dan heel hard weglopen als single, omdat zo iemand geen liefdeskandidaat kan zijn voor jou?

De klassieke etiquette schrijft voor dat je best niet praat over politiek en religie als je de goede vrede wil bewaren in gezelschap maar ook thuis. Ideologische ideeën kunnen echter invloed hebben op hoe je leeft of hoe je vindt dat de kinderen opgevoed moeten worden. Denk maar aan het huwelijk van de erg religieuze Tom Cruise en de wat meer gematigde Katie Holmes dat om die laatste reden op de klippen is gelopen.

Toen ik mij volop in de wereld van online dating gooide, stootte ik eens op het profiel van een bijzondere man. Er stond dat hij betreffende buitenlandse politiek eerder links georiënteerd was. Zelf was ik heel links geweest toen ik student was. Met de jaren ben ik de zaken anders gaan bekijken en ben ik steeds meer aansluiting gaan voelen bij de andere kant. Sommigen omschrijven dat als polariseren. Ik denk dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Rechtdoorzee debatteren levert volgens mij meer op dan alles toedekken. Mijn visie zou ik dus als centrumrechts omschrijven. Misschien vraag je je af of mijn politieke ideeën geen invloed hebben op hoe ik mijn job doe? Net zoals misschien mijn religieuze visie (ik ben atheïst).

Persoonlijk heb ik niet de indruk dat deze ideeën me in de weg staan van mijn professionele rol als coach. Zo heb ik al heel religieuze singles begeleid bij hun zoektocht naar liefde. En wellicht ook mensen met andere politieke visies (ik zou het niet weten, want het maakt geen deel uit van de coaching sessies). Het is ongewoon om als coach uit de politieke kast te komen. Maar ik vind het een kwestie van authenticiteit en transparantie. Het maakt deel uit van je mens zijn en het hebben van voorkeuren. Hoe kan je anderen helpen om (relationele) voorkeuren helder te krijgen als je je eigen voorkeuren altijd zit weg te stoppen, zelfs op sociale media en blogs?

Toen ik dus in dat profiel een referentie naar links las, voelde ik even twijfel over de mate waarin ik eventueel bij zo iemand zou kunnen passen. Bovendien schreef hij ook dat hij voor zijn werk al heel veel gereisd had. Ook dat schrikte me af, want ik was niet op zoek naar een partner die de helft van de maand in het buitenland vertoeft.

Gelukkig had ik toen al een hele weg afgelegd in de wijze waarop ik omging met het stellen van eisen aan een partner. Ik besefte dat ik op basis van een korte beschrijving niet te snel mocht oordelen wie die man was, wat hij deed en hoe hij dacht. Ik hield er rekening mee dat het best kon dat we van mening verschilden en dat ik wel zou zien in welke mate dat een eventuele verdere kennismaking in de weg zou staan of juist niet. Ik heb dus met plezier een eerste afspraak met hem aanvaard. En dat mondde uit in…

We zijn nu zes jaar later en die man is mijn echtgenoot. Op het vlak van buitenlandse politiek verschillen we nog altijd van mening op sommige vlakken. Ik vind dat ook niet erg. Want het heeft geen invloed op hoe we leven of hoe we onze kinderen opvoeden. En hij gaat nog altijd af en toe naar het buitenland, maar nu onze derde liefdesprins op komst is, heeft hij zijn missies tijdelijk on hold gezet. Zijn afwezigheden vond ik tot nog toe een verrijking, omdat ze in de verf zetten hoe belangrijk het is om je relatie niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Als we niet samen zijn, missen we elkaar en dat helpt om weer heel bewust de keuze te maken om samen door het leven te gaan.

Tegelijkertijd zie ik soms op Facebook berichten passeren van mensen die nogal radicaal links georiënteerd zijn. Mensen met wie ik eventueel een relatie had kunnen opbouwen en achteraf bekeken ben ik wel heel blij dat dat niet zo is. Want als je allebei een uitgesproken mening hebt over veel dingen, dan ga je natuurlijk makkelijker botsen als je echt als tegenpolen tegenover mekaar staat. Dat gaat niet alleen over politiek, of religie, maar dat kan evengoed gaan over voeding, gezondheid, of uitgavepatronen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je voor jezelf glashelder hebt wat voor jou cruciaal is in een relatie. En deze helderheid kan je niet in je eentje bereiken.

Als ik geen coaches had gehad die me hielpen om mijn blinde vlekken te ontdekken, om voor mezelf het onderscheid te maken tussen realistische verlangens en vooroordelen, dan had ik wellicht nooit mijn echtgenoot ontmoet. De belangrijkste vraag die je jezelf dus moet stellen als je op zoek bent naar een levenspartner, is niet of je van mening mag verschillen, maar hoe belangrijk bepaalde verschillen echt voor je zijn en je moet het onderscheid leren maken tussen wat je nodig hebt op relationeel vlak enerzijds en vooroordelen gebaseerd op irrationaliteit anderzijds. Dit onderscheid kan je niet alleen maken. Daarvoor heb je een externe stem nodig. Je hoeft niet alles zelf te weten. En zeker niet op het vlak van de liefde – het meest complexe onderwerp wat menselijke relaties betreft. En vooral: waarom zou je worstelen en leergeld betalen als er professionele hulp beschikbaar is?

Zoals een klant deze week tijdens een coachingsessie zei:

«Diep vanbinnen weet ik het wel, maar toch heb ik nog ergens een bevestiging van buitenaf nodig heb. Soms heb ik nog even die stem nodig om dat duidelijk te stellen, omdat ik begin te twijfelen…»

Ben je niet afgeschrikt door mijn verhaal hierboven? Verlang ook jij naar de partner van je dromen en wil je hierbij hulp? Als je samen met mij wil bekijken of ik je kan helpen om het liefdesleven van jouw dromen te realiseren, contacteer me en dan bekijken we je opties. Sorry als ik even recht door zee ben, maar niet iedereen komt in aanmerking voor mijn begeleiding. Als ik meen dat het niets voor jou is, dan zeg ik dat gewoon. Als ik denk dat ik wel kan helpen, dan bespreken we hoe dat eventueel zou kunnen. Elke maand geef ik 3 gratis strategie-sessies weg. Het aantal sessies is beperkt, dus wees snel als je zo’n sessie wil. Inschrijven neemt slechts een paar muisklikken in beslag. Doe het dus nu! Klik HIER.

Leve de liefde,

Karianne Dewitte, relatiecoach en bezielster van Singles Academy

Gespecialiseerd in het helpen van hogeropgeleide singles tussen 30 en 59 jaar

 

#lesbische liefde #koppel #handen vasthouden

 

Geef een reactie