Ben jij slim maar eenzaam?

Hans* is een vlotte veertiger en heeft het helemaal voor mekaar. Geweldige baan aan de  universiteit, eigen huis, toffe vrienden met wie hij een vakantie naar het zonnige zuiden heeft gepland, maar… op liefdesvlak zit het hem niet mee. Hans verwerkt heel erg snel informatie. Hij denkt supersnel, waardoor anderen hem vaak verliezen in het gesprek. Soms zwijgt hij liever omdat eindeloos uitleggen voor hem ronduit vermoeiend is. Terwijl zijn ratio erg sterk ontwikkeld is, gaat het niet zo goed met zijn hart…

Net als veel hoogbegaafden heeft hij het erg moeilijk met het krijgen van toegang tot zijn gevoelens. Ook omdat hij veel meer “ziet” dan de meeste mensen, voelt hij zich bij momenten erg eenzaam. Soms heeft hij ook last van een soort “existentiële” eenzaamheid en stelt hij zich vragen over de zin van de dingen, van hemzelf, van alles. Niet omdat hij met zelfmoordplannen rondloopt, maar omdat zijn brein hem toegang geeft tot bijzondere en diepe reflectie over heel veel dingen. En dit alles roept onvermijdelijk ook vragen rond zingeving bij hem op. Ervaar jij dat ook wel eens?

Op professioneel vlak wordt hij bewonderd en gewaardeerd omwille van zijn gave. Maar vrouwen lijkt hij de indruk te geven dat hij een “machine” is. Een soort computer die heel zinnige dingen zegt, maar die er niet in slaagt om iemands hart te verwarmen. Hans is moe van het zoeken naar een partner en heeft de zoektocht bijna opgegeven wanneer hij op mijn deur klopt. Tijdens een oriënterend gesprek stel ik hem wat vragen. Over de blokkades waar hij tegenaan loopt. En over mogelijke oplossingen. Hieronder volgt een onnauwkeurige weergave van een stukje van ons gesprek. Gewoon om je een idee te geven en misschien herken je jezelf wel?

Hij vindt niemand die hem echt kan boeien, zegt hij. Als een vrouw toch zijn aandacht trekt, dan heeft zij geen interesse. Ik stel hem één van mijn geliefkoosde vragen, die ik zo vaak stel aan geïnteresseerden en klanten: “Wie is hierin verantwoordelijk?”

“Ik kan vrouwen toch niet dwingen om interesse in mij te hebben?!,” merkt Hans lichtjes geërgerd op. Vervolgens vraag ik hem of hij al ooit een coach onder de arm heeft genomen. “Nee,” zegt hij, “dit is de eerste keer voor mij.” Dat kan ik best begrijpen. Waarom zou je überhaupt iets kunnen leren van een coach als je een brein hebt dat erg complexe problemen razendsnel kan oplossen? Bovendien voelt het ook erg vreemd om hulp te gaan vragen, als je op andere vlakken zo zelfredzaam bent. Sounds familiar?

“Stel nu,” ga ik verder, “dat je een wetenschappelijk probleem moet oplossen, bijvoorbeeld, het mechanisme van een ziekte begrijpen of een wiskundig bewijs leveren, ik zeg maar wat, wiens probleem is het dan als dat probleem niet opgelost geraakt?” “Dat is simpel,” antwoordt hij, “elk probleem is in principe oplosbaar, tenzij het per definitie een onoplosbaar probleem is, zoals een paradox bijvoorbeeld, maar het komt er altijd op aan om een probleem vanuit de JUISTE hoek te bekijken.” “OK,” vul ik aan, “wat zou er gebeuren als je datzelfde perspectief zou toepassen op je liefdesleven?” Even stilte…

“De eerste voorwaarde voor effectieve coaching,” vervolgde ik, “is dat je 100% verantwoordelijkheid neemt voor de toestand van je liefdesleven. “Sorry dat ik nu even recht voor de raap ben, maar liefde is geen binaire codetaal. Het is niet zo dat je mensen ofwel dwingt tot interesse óf dat je eenzaam moet blijven. Daten is niet een verhaal van: geen interesse, niemand, nooit en nog van dat soort zwart-wit woorden.”

Inderdaad, een droompartner vinden is een verhaal van grijs. Van communicatie. Van creativiteit. Van bewustzijn. Van strategie. Van acties. En van mindset. Vooral van mindset. En gek genoeg ga je dan merken dat die grijstinten heel erg helder kunnen worden. Dat je perfect weet hoe je moet omgaan met onzekerheid en twijfel, zolang je maar een methode en tools hebt om te weten HOE. Dat is noem ik “kristalhelder grijs”.

Na ons gesprek heeft Hans beslist om in mijn jaarprogramma te stappen en het gaat al beter met hem. Of liever gezegd, met zijn liefdesleven. Hij kijkt nu heel anders naar zichzelf en gaat veel bewuster om met de vrouwen die hij ontmoet. Hij begint kwalitatief “betere” vrouwen aan te trekken en slaagt erin om zichzelf steeds meer toegang te geven tot de wereld van gevoelens. Stap per stap. Met vallen en opstaan. Want hij beseft maar al te goed dat de weg naar succes geplaveid is met veel stappen voorwaarts en terug en…

Als relatiecoach maak ik wel vaker mee dat mensen menen dat ze weinig kunnen doen om hun liefdesleven op een echt hoog niveau te brengen. Dit weet ik uit eigen ervaring. Zelf heb ik ook enorm geworsteld op liefdesvlak. Lange tijd heb ik in een soort van verstandshuwelijk met mijn eigen hart geleefd. Het ontglipte mij waarom ik mijn droompartner maar niet vond. Tot ik op zoek ging naar de sleutels tot succes in de liefde. Mijn eigen ervaring en mijn klanten, zijn voor mij het levende bewijs dat je ontzettend veel kan leren en ondernemen om de partner van je leven te vinden in plaats van af te stevenen op een dating burn-out en dan de handdoek levenslang in de ring te gooien.

Als je slim bent, brengt dit niet alleen voordelen met zich mee, maar ook bepaalde uitdagingen. Soms heb je een handje hulp nodig om bepaalde obstakels te overwinnen. Dat is geen teken van zwakte. Dat is gewoon menselijk. En misschien ook wel een aanvaarding van de idee dat de ratio niet het allerbelangrijkste in je leven is. Je verstand creëert geen warmte en verleent in die zin geen betekenis aan het leven. Relaties kunnen dat wel. Als het liefdevolle, warme, wederzijdse bindingen zijn. In ieder geval, megaslim zijn, hoeft niet te betekenen dat je daarom eenzaam moet zijn. Richard Feinman, één van de belangrijkste natuurkundigen die ooit heeft geleefd, zei over de liefde:

“Physics isn’t the most important thing. Love is.”

Herken je jezelf in de worsteling van Hans, ongeacht of je man of vrouw bent? En wil je hulp om jouw liefdesleven op de rails te krijgen en eindelijk de partner van je dromen aan te trekken? Alle blokkades die je in de weg zitten om het liefdesdromen van je leven te realiseren, leer je oplossen in het High Level programma. Bekijk het programma en meld je aan voor een gratis strategiesessie. Opgelet: ik geef slechts 3 sessies per maand weg. Doe het vandaag nog want het aantal gesprekken zijn beperkt. Klik HIER.

Leve de liefde,

Karianne Dewitte, relatiecoach en bezielster van Singles Academy

Gespecialiseerd in het helpen van hogeropgeleide singles tussen 30 en 59 jaar

*Omwille van privacyredenen is dit een fictieve naam.

Quotefancy-366400-3840x2160

Geef een reactie