Waarom succesrijke mensen zo hard worstelen met liefde

Deze week had ik een gesprek met Belinda, een klant van me. Ze heeft een prachtige loopbaan en net promotie gemaakt. Ook op liefdesvlak boekt ze vooruitgang. Sinds enkele weken heeft ze een relatie met een ontzettend lieve en respectvolle man. Ze is in de wolken met haar droomman en misschien is het wel voor het eerst in het leven dat ze zich echt begeerd, gewaardeerd én geïnspireerd voelt op liefdesvlak. Het coaching traject waar ze vorig jaar is ingestapt, heeft haar geholpen om te groeien als mens en daardoor begon ze meer kwaliteitsvolle singles aan te trekken en heeft ze uiteindelijk haar soulmate gevonden. Toch liep en loopt haar zoektocht niet van een leien dakje.

Ik geef 3 topredenen waarom succesrijke mensen zoals Belinda zo hard worstelen.

1. Je verwacht teveel… van jezélf

In ons gesprek vertelde ze me dat ze van streek was door een bepaalde situatie. Haar nieuwe partner bleek plannen te hebben die botsten met haar verlangen om samen een relatie uit te bouwen. Althans, zo leek het. Toen Belinda en ik aan de slag gingen met de chaos in haar hoofd, bleken het vooral haar eigen gevoelens en verborgen verwachtingen te zijn die botsten met haarzelf. Dit is zo kenmerkend voor mensen die succes oogsten op alle gebieden in hun leven maar niet op liefdesgebied.

Werkgevers, klanten of collega’s stellen torenhoge verwachtingen en jijzelf ook. Niet alleen tegenover jezelf maar ook (vaak zonder dat je het beseft) ten aanzien van je potentiële of nieuwe partner. Om aan de verwachtingen tegenover jou te voldoen, cijfer je jezelf ten dele weg. En dan bedoel ik vooral het emotionele wezen in jou. Je gevoelens, je behoefte aan affectie, liefde, geborgenheid, intimiteit en veiligheid.

Voor dit soort gevoelskwesties is er geen plaats op de werkvloer. Als je heel hoge verwachtingen hebt én moeilijk toegang tot je gevoelswereld, dan loop je het risico dat je wegvlucht op het moment dat het even moeilijk gaat (lees: dat er emoties naar boven komen bij jou of bij de ander.) Vluchten kan stilte zijn, je afsluiten, maar evengoed verwijten of emotioneel drama verkopen. En dat is één reden waarom succesrijke mensen zoals Belinda zo hard worstelen. Het antwoord op dit probleem is dat je je eigen gevoelens en verwachtingen ECHT zichtbaar leert maken. Pas dan word je ook zichtbaar en aantrekkelijk als een mens van vlees en bloed op zoek naar een serieuze partner.

2. Je herkent oprechte interesse niet

De tweede reden waarom je als succesrijk persoon single blijft, is dat je niet weet hoe je de JUISTE vrijgezellen moet aantrekken. Een mooi inkomen, sociaal aanzien of materiële bezittingen zijn magneten voor mensen die interesse hebben in die dingen maar niet in jou als persoon. Op den duur weet je niet meer waarom mensen tijd met je willen doorbrengen. Zeker op liefdesvlak kan je dan echt bedrogen uitkomen. Het lijkt vreemd, maar succes op professioneel en maatschappelijk vlak is soms een ticket voor gebrek aan succes op liefdesvlak. Maar dit hoeft niet zo te zijn! Deze worsteling kan je oplossen door te leren om anderen beteren in te schatten. Je moet ook leren hoe je kan weten of iemand oprechte interesse heeft in jou of niet. Belinda heeft dit geleerd en het heeft haar voor het eerst sinds lange tijd een prachtman opgeleverd die echt geboeid is door háár.

3. Je kan niet goed kiezen

Een derde reden is dat je simpelweg niet weet hoe je best een droompartner kiest. Als je dit niet weet, dan ben je overgeleverd aan het moment. Dan vertrouw je maar op je “buikgevoel”. Dit deed Belinda vroeger ook. Je buikgevoel kan soms juist zitten, maar evengoed kan het er naast zitten. Kijk maar naar het liefdesleven dat je al gehad hebt. Enkel je buik levert je dus kennelijk geen droompartner op. Maar dan komt de vraag waar succesrijke mensen vaak geen weg mee weten. Als je niet alleen op je buikgevoel mag afgaan, hoe moet je dan beslissen? Liefde is toch geen kind van de pure ratio?

Nee, inderdaad, de uitdaging bestaat erin om je verstand in balans te brengen met je buikgevoel. Dit kan je doen door ontzettend helder te krijgen wat voor partner je wil. En ik stel heel vaak vast dat mijn klanten, voor ze klant bij me worden, zeggen quasi perfect te weten wat ze willen. Dit gold ook voor Belinda. Misschien voor jou ook? Als je echter met een neutrale expert echt intensief (en dan heb ik het niet over een eenmalige workshop of iemand die in zijn vrije tijd bijklust als “coach”) aan de slag gaat, dan merk je mogelijks vaagheden en tegenstrijdigheden die jij of anderen tot nu toe niet hebben gezien.

Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande situaties en wil je ermee aan de slag? Oplossingen voor al deze problemen en veel meer leer je in het High level coaching programma. Voor dit jaar aanvaard ik nog 3 mensen in het traject. Het aantal plaatsen is dus beperkt. Bekijk het programma dus vandaag nog op de website en plan een gratis strategiesessie in, zodat we kunnen bekijken of ik je kan helpen. Klik HIER.

Leve de liefde,

Karianne Dewitte, relatiecoach

Gespecialiseerd in het helpen van hogeropgeleide singles tussen 30 en 59 jaar

shutterstock_725291137

 

Geef een reactie