Hoe je problemen in een prille relatie oplost!

Twee weken geleden kreeg ik een call van Heidi*. Of ik haar even wilde helpen om helderheid te scheppen. Ze is vorig jaar in mijn coaching programma gestapt. Sinds een maand of twee heeft ze een relatie. In de wolken is ze met de man die ze nu heeft gevonden. Dat vinden ging natuurlijk niet vanzelf. Dan bedoel ik niet zozeer dat ze niet wist naar welke singles party dat ze moest gaan of op welke dating site ze moest zitten.

Nee, dan heb ik het vooral over de obstakels binnenin. Ze moest er heel wat overwinnen in zichzelf. Dat loopt nog altijd niet van een leien dakje. Het gaat wel al megastukken beter dan in het begin. Maar nu belde ze me dus met een prangende vraag om hulp. Geen probleem voor mij, want dit soort hulp zit inbegrepen in het programma. De situatie was als volgt. Haar nieuwe vriend heeft nog contact met de ex. Dat kan ook niet anders, want ze hebben samen een kind. De ex kwam echter steeds meer op de proppen om redenen die helemaal niets met het ouderschap van doen hadden. Op een gegeven moment, zo wist mijn klant te vertellen, werd haar vriend bestookt met vragen over de nieuwe relatie. Dit gaf haar een bedreigd gevoel. Wat moest ze doen?

Heidi zat echt in de rats, had ze het gevoel. Ja, ondanks alle kennis die ze al had bijgeleerd en alle vaardigheden die ze in het programma had getraind, leek het hier even helemaal mis te lopen. Of toch niet? Nee, verzekerde ik haar. Kijk, het is belangrijk om de concrete situatie te onderscheiden van je «relatiefilosofie», zeg maar. Een relatie is nooit een vanzelfsprekend iets. Het is geen zakelijk contract. Ik ga het nu even heel direct zeggen, want daar heb ik wel een talent voor (als je fluwelen handschoenen gewend bent, stop maar met lezen). Hier komt ie. Je hebt NIETS te zeggen of te veronderstellen over het gedrag van je partner. Dat bepaalt hij of zij volledig zelf.

Als je je zorgen maakt om wat iemand gaat doen, ben je een vogel voor de kat. Met kat of kater heb ik het niet over je geliefde. Nee, ik heb het over «demonen». Je EIGEN obstakels. Je angst om bedrogen te worden. Je angst om iemand te verliezen. De pijn. Bedriegen en bedreigen. (Deze woorden verschillen misschien niet voor niets amper een haar van elkaar.) En daaruit voortvloeiend je gevoel van machteloosheid. En dus voel je je bedreigd. Maar zo werkt het niet als je een gezonde, warme, respectvolle, sprankelende, langdurige relatie wil.

Kan je dat loslaten, vroeg ik aan Heidi. Want je hebt alleen jezelf in de hand. Het enige wat je altijd voor ogen kan en moet houden, is je eigen relatiedoel. Wat wil jij in je liefdesleven? En natuurlijk moet je dan ook rekening houden met de ander. Maar nooit ten koste van je eigen behoeften. Trek je grenzen. Kom op voor jezelf. In het gesprek met mijn klant kwam al snel naar boven dat de situatie met de ex eigenlijk niet eens zozeer om de ex ging, maar om haar eigen verleden. Het hele verhaal triggerde voor haar een onverwerkt relatietrauma.

Dat is zo’n belangrijk inzicht als je een nieuwe partner zoekt, vindt en wil houden. Namelijk, dat je heel goed weet wat er ECHT aan de hand is als je worstelt met iets. Ik stel vast dat klanten vaak het ene of het andere probleem aankaarten terwijl dat eigenlijk maar de buitenste laag van de ajuin is. Als ik in de diepte met ze ga coachen, komen er heel vaak oeroude, hardnekkige patronen naar boven. Om een droomrelatie te hebben, moet je die patronen doorbreken. Om het heel bot te zeggen, je moet ze laten opsodemieteren. En doorbraak begint met de herkenning van zo’n patroon. Dat kan je moeilijk zelf doen. Je kan toch ook niet je eigen rug zien? Dat geldt ook voor alle lasten die je ongemerkt op je rug meesjouwt. Onder meer dan is een coach erg nuttig.

Nu was mijn klant nog niet klaar. Want het volgende probleem wierp zich op. Hoe ging ze het nu allemaal aan boord leggen? Moest ze er iets van zeggen tegen haar nieuwe vriend? Of doen alsof ze er geen enkele probleem mee had? Of zelf op sjok gaan met een eigen ex van haar? Als ze iets zou zeggen, wat dan? En vooral: hoe dan? Hier gelden een aantal stelregels wat relatiecommunicatie betreft. Het belangrijkste is dat je helder en niet aanvallend het probleem bespreekt met je partner. Klinkt simpel, niet? Probeer het maar eens toe te passen.

Op het einde van de call had Heidi weer helderheid in het hoofd. Dat was de bedoeling. Maar het is zelfs noodzakelijk. Want als het vanbinnen bij jou een warboel is, dan straal je dit uit. Dan ben je minder goed in staat om helder te zeggen wat je voelt en wat je nodig hebt. Nu lukt haar dat dus wel. En had ze alweer een obstakel minder. Niet gewoon een concrete situatie die was opgelost, maar een demon die was overwonnen. Daarover gaat coachen om een DOORBRAAK te bereiken. Blinde vlekken blootleggen. Obstakels in de kern aanpakken. Groeien als mens. Daarmee vergroot je je kans op succes in de liefde enorm.

Herken je jezelf in de ervaring van Heidi en wil je aan de slag met je liefdesleven? Oplossingen voor al deze problemen en veel meer leer je in het High level coaching programma. Voor dit jaar aanvaard ik nog 7 mensen in het traject. Het aantal plaatsen is dus beperkt. Bekijk het programma dus vandaag nog op de website en plan een gratis strategiesessie in, zodat we kunnen bekijken of ik je kan helpen. Klik HIER.

Leve de liefde,

Karianne Dewitte, relatiecoach en bezielster van Singles Academy

Gespecialiseerd in het helpen van hogeropgeleide singles tussen 30 en 59 jaar

* Omwille van privacyredenen is Heidi een fictieve naam.

2017-09-16 werkboek 4 - 3

Geef een reactie