Dé 5 redenen waarom je als VIP (BV, welgesteld, hooggeplaatst) single blijft.

Een aantal jaren geleden ontmoette ik een bekende actrice. Beeldschoon, bekwaam en succesvol. Ze was guest lecturer voor een training die ik volgde. Op een avond heb ik haar naar huis gevoerd. Ik ging naar mijn vriend (ondertussen mijn echtgenoot) en kon haar onderweg afzetten. Waarover praat je dan op zo’n moment? Ik weet niet waarover jij zou babbelen, maar bij mij gebeurt het vaak dat zelfs wildvreemden me toevertrouwen hoe het er werkelijk aan toegaat in hun leven. Toen was dat de rauwe kant van het Vlaamse sterrendom. Het ging natuurlijk ook, hoe kan het anders, over de liefde.

Ze onthulde me hoe moeilijk het was om een serieuze partner te vinden, terwijl ze er zo naar hunkerde. Al te vaak, nadat ze een leuke nacht had ervaren, viel nadien een ijzige stilte. Ze hoorde niets meer van haar minnaar. Dit omschrijf ik in één van mijn vlogs als de beruchte «morning after silence». Véél mannen toonden interesse in haar, maar niet omwille van haar karakter, waarden of levensvisie.

Haar verhaal verraste me niet. Ik heb al heel wat bekende, welgestelde en hooggeplaatste figuren ontmoet en ook zij praatten wel eens over hun liefdesleven. Ik hoor steeds weer gelijkaardige verhalen. In dit artikel geef ik 5 redenen waarom het net voor VIP’s zo moeilijk is om een partner te vinden.

1. Je bent erg eenzaam aan de top

Om te beginnen, is het erg eenzaam aan de top. Als je slim, succesvol en welgesteld bent, dan sta je niet op een doorsnee manier in het leven. Je denkt anders en je hebt toegang tot andere ervaringen dan de meeste mensen. Tegelijkertijd heb je weinig mensen met wie je echt kan praten. Over hoe je denkt. Over wat je voelt. Er hangt een soort van aura rond je VIP status. Iedereen verwacht van je dat je een held(in) bent die alles aankan. Als je je in zo’n specifieke situatie bevindt, heb je net des te meer behoefte aan diepe gesprekken. Heb jij dit ook al ervaren?

Daarbij komt dat je moet oppassen voor je privacy als je bekend bent. Bijvoorbeeld, als je als BV of als hooggeplaatst persoon met iemand gaat eten, dan beweren de media de volgende dag dat je een relatie hebt. Als je echt een relatie hebt, vertellen ze de volgende dag of zo dat je een affaire hebt.

De oplossing voor dit obstakel is dat je je omringt met mensen met wie je echt kan praten. Mensen bij wie je je veilig voelt. Dit kunnen familieleden, vrienden of collega’s zijn of een professionele mentor.

2. Je trekt meer dan gemiddeld de verkeerde mensen aan

Als VIP gaat het je voor de wind. Althans, zo lijkt dat voor de buitenwereld. Jij weet natuurlijk heel goed dat je hebt moeten strijden voor elke centimeter van je succes. Een gebrek aan «bedkandidaten» heb je als VIP meestal niet. Je status werkt als een magneet. Zo ook je portefeuille, je uiterlijk en je materiële bezittingen zoals je villa in Toscane. Maar niet je ware ik. Je persoonlijkheid. Je twijfels. Je dromen.

Dit omschrijf ik als het «VIP Syndroom»: je professioneel succes is omgekeerd evenredig met je succes in de liefde. Omdat je bekendheid of een statuspositie geniet, zijn er heel wat mensen in je geïnteresseerd, maar die aantrekking is vaak gebaseerd op onzuivere motieven. Je kan dus weliswaar gemakkelijk van vluchtige genegenheid genieten, maar des te moeilijker ware liefde vinden. Sounds familiar?

Het omgekeerde kan trouwens ook gebeuren. Je ontmoet mensen die geloven dat jij ver boven hen verheven staat omwille van je positie. Ze begrijpen niet hoe jij überhaupt interesse in hen kan hebben. Ook dit zijn de verkeerde mensen voor jou, want ze hebben nog veel werk op vlak van zelfontwikkeling. En jij wil geen psycholoog spelen. Je wil een evenwaardige partner met een gezond zelfbeeld.

De oplossing voor dit obstakel is dat je een heel helder beeld hebt van wat je wel en niet wil. Je mag best hoge eisen stellen, maar ze moeten wel realistisch en niet tegenstrijdig zijn. Ooit had ik een gesprek met een welgestelde veertiger die 33 (!) eisen op haar eisenlijst had staan. Tot op heden is ze niet verwonderlijk nog altijd single. Bij elke klant die ik ooit begeleid heb, zat er contradictie in het eisenpakket. Dit kan je niet alleen oplossen. Investeer dus in professionele hulp om het beeld van je droompartner glashelder te krijgen.

3. Je statuspositie is omgeven door een sekscultuur

In sommige sectoren ligt de druk om te presteren erg hoog. Seks kan een instrument zijn om daar even aan te ontsnappen. Zo kan je een soort van «sekscultuur» vinden in de filmwereld, de advocatuur, de magistratuur, veiligheidsdiensten en ziekenhuizen, om maar een paar sectoren op te noemen.

Als je werkt in een omgeving waarin status en seksualiteit hand in hand gaan, is het moeilijk om te weerstaan aan de verleiding. Daar steeds aan toegeven is een goede methode om single te blijven. Want er is een «cost of opportunity». Elke seconde die je investeert in iemand die geen vaste relatie met je wil of met wie jij geen vaste relatie wil, heeft een kostprijs. Je verliest kostbare tijd die je kon besteden aan het vinden van ware liefde. Of ben je niet écht toegewijd aan je zoektocht naar een droompartner?

De oplossing voor dit obstakel is dat je je heel bewust wordt van de talrijke keuzes die je hebt op relationeel vlak én van de gevolgen ervan. Er is niets mis met seks of een sekscultuur maar je moet goed in de gaten hebben of het je helpt of ondermijnt bij je zoektocht naar liefde. Je droompartner vind je niet door gelegenheidsseks te hebben, maar door een diepe wijziging van je mindset en gedrag.

4. Je hebt geen sparring partner op jouw niveau

Wie slim, succesvol, welgesteld en ongewenst single is, loopt steeds tegen dezelfde obstakels aan. Je merkt dat je alsmaar hetzelfde type mensen aantrekt. Je hebt de indruk dat alle mannen of vrouwen van niveau al bezet zijn. Je overtuigt jezelf dat een droompartner niet is weggelegd voor mensen zoals jij. Je hebt immers al zoveel geprobeerd. Online dating, relatiebureaus, boeken, cursussen. Je hebt zin om te geloven dat de liefde wel zal komen als je stopt met zoeken. Maar de naakte waarheid is dat de meeste slimme en succesvolle mensen niet vanzelf een partner vinden, als ze de dertig eenmaal voorbij zijn.

Enkele jaren geleden voerden wetenschappers een studie uit om te achterhalen waarom sommige mensen single blijven en anderen niet. Ze vergeleken twee groepen veertigers met elkaar. De ene groep bestond uit personen die als dertiger een relatie kregen en behielden. De andere groep bestond uit dertigers die tien jaar later nog altijd single waren. Allerlei factoren werden bestudeerd, bv. achtergrond, opleiding, inkomen, sociaal-economische positie, karakter, loopbaan enz. De onderzoeksresultaten toonden aan dat slechts één factor doorslaggevend was: al wie een relatie had, was blijven zoeken!

De hamvraag is natuurlijk hoe je goed moet zoeken. Hoe vermijd je dat je steeds tegen dezelfde obstakels aanloopt? Het is vergelijkbaar met varen op zee. Als je enkel probeert de top van de ijsberg te ontwijken, dan kantelt je schip door de enorme ijsberg die onder de top verscholen zit. Onder de top van je zoektocht naar liefde zitten blinde vlekken, vastgeroeste patronen, zelfondermijnende overtuigingen. Maar als je geen sparring partner op jouw niveau hebt, dan blijft de ijsberg bestaan. Dan blijf je zoeken als een kip zonder kop. Dan blijft je schip kantelen. Dan blijf je single. Tot je je laatste adem uitblaast.

De oplossing voor dit obstakel is dat je investeert in een coach van niveau. Iemand die je echt kan en durft uit te dagen. Iemand die geen blad voor de mond neemt. Een mentor die onomwonden eisen aan je stelt, zoals je toewijding aan je zoektocht naar liefde, je bereidheid om buiten je comfortzone te treden, je openheid om een radicaal nieuwe aanpak te proberen en je moed om je eigen valkuilen te benoemen.

5. Je weet niet wie je 1000% kan vertrouwen om je te helpen

Stel dat je bereid bent om ware liefde te vinden met de hulp van een specialist, bij wie ga je dan? Wie zal je situatie echt begrijpen? Wie zal je nood aan discretie en privacy respecteren? En wie voegt de daad bij het woord (practice what you preach)? Waar vind je een professional die zelf een succesvol liefdesleven heeft? Hoe weet je of iemand echt de competenties heeft die je nodig hebt? Hoe weet je zeker of je investering zal renderen? Blijf je maar worstelen met één of meer van dit soort vragen?

De oplossing voor dit obstakel is dat je de juiste parameters hanteert bij het selecteren van een coach. Is de kandidaat-coach full-time bezig met relaties? Heeft hij of zij jouw niveau van denken? Voel je een klik bij het eerste gesprek? Welke testimonials heeft de kandidaat-coach? Elke coach kan over zichzelf zeggen wat ze willen, maar hun klanten brengen het echte verhaal. Een goede relatiecoach doet alles om jouw succes op liefdesvlak mogelijk te maken. En durft daar een slaagpercentage op te plakken. Maar een coach die beweert 100% succes te hebben, zou argwaan moeten wekken. Want geen enkele dokter kan elke patiënt genezen. Geen enkele advocaat wint elke zaak. Geen enkele voetbalcoach wint elke wedstrijd. 

Voel je er na het lezen van dit artikel wat voor om samen met mij te bekijken waar jij op dit moment tegenaan loopt om je droomrelatie te vinden en of ik je eventueel kan helpen? Meld je HIER dan aan voor een strategiesessie. Zo’n sessie heeft een waarde van 197€ en per maand geef ik slechts 3 sessies gratis weg, dus het aantal gesprekken is beperkt. Dus vraag vandaag nog een strategiesessie aan! Je kan je aanmelden helemaal op het einde van de High Level coaching pagina.

Opgelet: dit aanbod is niet voor iedereen weggelegd. Je komt enkel in aanmerking voor coaching als je slim, succesvol en single bent. Je bent 30+, 40+ of 50+ en je werkt vooral met je hoofd (bedrijfsleiders, acteurs, advocaten, academici, artsen, consultants, entrepreneurs, high level managers, architecten, politici etc). 

Leve de liefde,

Karianne Dewitte, relatiecoach

Gespecialiseerd in het helpen van slimme, succesvolle singles tussen 30 en 59 jaar

 

2017-12-15 De 5 redenen waarom je als VIP (BV,...) single blijft

Geef een reactie