Waarom liefde vinden lastig kan zijn voor slimme singles (2)

Pharailde is een succesvolle veertiger. Karel is een vijftiger met een indrukwekkend professioneel palmares. Pharailde is topadvocate. Karel is professor. Ze leven in overvloed. Eigen villa. Vrienden. Brede interesses. Gezonde levensstijl. Adembenemende reiservaringen. Kortom, een boeiend leven. Behalve op liefdesvlak.

Ze worstelen met het vinden van een vaste relatie. Staan dichtbij de rand van een «dating burn-out».

Toen ik een eerste gesprek had met Pharailde, geloofde ze heel sterk in de overtuiging dat je single blijft, net omdat je slim, succesvol en veeleisend bent. Waar deze eigenschappen je vooruit helpen in je carrière, lijkt het alsof ze je hinderen in de liefde. Zo blijken vrijgezellen met zogenaamde interesse in Pharailde vooral uit te zijn op haar portefeuille. Of mannen voelen zich door haar succes geïntimideerd, denkt ze. Van Karel hoorde ik een gelijkaardig verhaal toen ik hem de eerste keer sprak. Hij kan vrouwen bij de vleet krijgen, maar geen van hen toont echt interesse in zijn karakter, zijn ideeën, zijn strijd voor succes, zijn dromen. Herken jij dat ook?

Als relatie-expert is mijn visie dat de echte oorzaken elders gezocht moeten worden dan in het feit van je succes aan de ene kant en de oppervlakkigheid of het gebrek aan moed van anderen aan de andere kant. In een eerder artikel (1) heb ik kort tien redenen opgesomd. In dit blogartikel ga ik daar wat uitgebreider op in.

Koning carrière is heilig. Succes komt niet zonder inspanning. Uren zijn zelden van negen tot vijf. Mr. Smartphone is een verlengstuk van je bureel. Ook ‘s avonds ben je nog aan het werk. Je doet alles om er te geraken. In het paleis van koning carrière. Je volgt trainingen. Je woont professionele events bij. Je privé-leven is ondergeschikt aan je werkleven. «Career First!» Al de rest komt later. Voldoende slapen? Later. Gezond leven? Later. Liefde? Later. Klinken deze ideeën je bekend in de oren? Dan zijn hier een paar vragen voor je.

Ik begrijp dat je tot de top van je vakgebied wil behoren. Ik begrijp dat je een leven van overvloed wil. Maar ben je zeker dat je daarvoor een primordiale behoefte kan opofferen? Want dat is liefde. Liefde is geen kers op de taart. Het is misschien wel de meest fundamentele nood van de mens. En is succes op zich datgene wat het leven zingeving schenkt? Vraag succesvolle mensen op het eind van hun leven waar ze het meeste spijt van hebben. Wetenschappers deden dit. Het antwoord is altijd hetzelfde. Geen of te weinig tijd voor relaties.

Liefde is misschien wel de meest fundamentele nood van de mens.

Het is trouwens een mythe dat je steeds lange dagen moet kloppen om professioneel succes te oogsten. Dat kan elke executive coach je vertellen. Elke psycholoog kan je bovendien uitleggen dat het menselijk brein zijn beperkingen heeft. Je kan niet tien of veertien uur aan een stuk even performant zijn. Bovendien zijn de tijden veranderd. Lange werkdagen staan niet meer garant voor succes. Professioneel gezien is iedereen vervangbaar. Hoe langer, hoe meer nemen intelligente machines of programma’s taken over. Ook van kennisprofessionals zoals bv. juristen, dokters en consultants. Zo wordt er volop geëxperimenteerd met robots die geheel automatisch opereren en algoritmes die de uitkomst van een rechtszaak in de rechtbank bepalen. Het komt er dus niet meer op aan dat je veel werkt, maar wel dat je slim werkt. Ga je hiermee akkoord of niet?

Mijn visie is dat succes in liefde én in zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zo vond de bekende durfkapitalist Jon Moulton een verband (2) tussen bedrijfsleiders en hun liefdesleven. CEO’s met een gelukkige en langdurige relatie (lees: geen twee of meer scheidingen) zijn het meest performant en hun bedrijven doen het beter dan die van bedrijfsleiders die de ene na de andere partner verslijten of hun liefdesleven op een laag pitje zetten. Investeren in een goede partner is dus letterlijk een vorm van investeren in je zaak! 

Investeren in een goede partner is investeren in je zaak! 

En een droompartner vinden, dat kan je leren! Maar zolang je geen tijd en energie wil spenderen aan het vinden van zo’n partner, is de kans groot dat je alleen blijft als je eenmaal de dertig voorbij bent. Het klinkt misschien hard om dit te lezen, maar het is de realiteit. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om spontaan iemand te ontmoeten die echt bij je past. Net daarom heb je gespecialiseerde hulp nodig.

De kans is groot dat je alleen blijft als je eenmaal de dertig voorbij bent.

Net als mijn klanten Pharailde en Karel. Het coaching programma dat ze gevolgd hebben, heeft hen laten inzien dat de echte blokkades om als slimme, succesvolle topprofessional ware liefde te vinden vooral in jezelf zitten. In de manier waarop je je zoektocht aanpakt. In de manier waarop je de verkeerde mensen onbewust aantrekt met je zelfondermijnende overtuigingen. En dat is eigenlijk geweldig nieuws: als de echte oorzaken waarom je geen droompartner vindt, in jezelf liggen, dan kan je er iets aan doen. Dan kan je het tij keren!

Het kost wel inspanning om de weg te bewandelen die Pharailde en Karel zijn ingeslagen. Je moet er klaar voor zijn om echt liefde in je leven te verwelkomen. Je moet afscheid nemen van je overtuiging dat alle goede partners bezet zijn. Je moet bereid zijn om energie en middelen te investeren in jezelf. En je moet echt tijd willen vrijmaken om slim te werken en je vrije tijd te gebruiken om slim te daten. Dit kan je niet alleen.

Net zo min als een toptennisser in zijn eentje tornooien kan winnen. Als je voor goud gaat op de Olympische Spelen van de liefde, dan heb je geen andere keuze dan dat je je professioneel laat begeleiden. Als een expert je kan helpen om je doelen te bereiken in enkele maanden, waarom zou je er dan voor kiezen om alles zelf uit te vlooien en jarenlang te worstelen? Oh ja, en Pharailde en Karel hebben nog altijd een topcarrière. Maar tegenwoordig delen ze hun successen met hun soulmate en zijn ze gelukkiger én nog succesvoller dan ooit…

Wil je samen met mij bekijken waar jij op dit moment tegenaan loopt om je droomvrouw of droomman te vinden? Boek dan vandaag nog een oriënterend gesprek. Dit doe je door te surfen naar de pagina van mijn High Level programma. Onderaan de pagina vind je een link waarmee je rechtstreeks een afspraak kan boeken in mijn elektronische agenda. Het duurt maar een paar klikken. Ik geef maar een beperkt aantal gesprekken weg per maand en de maand september zit nu al bijna vol. Dus haast je! Klik HIER om naar de juiste pagina te gaan.

Leve de liefde!

Karianne Dewitte, relatiecoach en CEO van Singles Academy

(1) Dit artikel is een vervolg op een eerder gepubliceerd artikel: Waarom liefde vinden lastig kan zijn voor slimme singles (deel I). Bron: https://blog.singlesacademy.be/2017/07/13/slimme_singles_i/

(2) Rhymer, R. (2015, 30 april). Good chiefs look after their family and spouse, Financial Times. Geraadpleegd via https://www.ft.com/content/345e4a9c-e759-11e4-8e3f-00144feab7de. 

 

2017-10-13 Waarom liefde vinden lastig kan zijn voor slimme singles deel 2

Geef een reactie