5 redenen om niet te investeren in een dating coach!

13.000 Euro. Dat is een ruwe schatting van wat ik tot nu toe geïnvesteerd heb in coaching. Dating coaching, job coaching en bedrijfscoaching…. Boeken, tijdschriften, online programma’s, een coaching reis, een jaarprogramma … Daarbovenop komen vliegtickets en autokosten. Ik zal maar zwijgen over de massa’s tijd en energie die ik er heb ingestoken.

Waarom?
Waarom zou je überhaupt investeren in een (dating) coach?

Ik geef je 5 argumenten om het niét te doen.

1. Alle kennis die je van een dating coach krijgt, staat op het web of in de bib.

Waar vind je potentiële partners? Wat zijn goede dating sites? Hoe maak je een aantrekkelijk profiel op zo’n site? Hoe pas je online dating toe? Hoe krijg je meer en betere dates? Hoe vind je andere singles van jouw niveau? Hoe maak je een keuze tussen vrijgezellen? Hoe weet je of iemand echt interesse in jou heeft? Hoe krijg en behoud je een geweldige relatie? In welke zin kijken mannen en vrouwen anders naar daten, liefde en relaties?

Op het wereldwijde web vind je massa’s – ja, massa’s – teksten en video’s over al deze onderwerpen. Als je bereid bent om veel tijd en energie te steken in het bekijken en lezen van al dat materiaal en het bijeensprokkelen van antwoorden op al je vragen, dan kom je al een aardig eind op vlak van dating kennis. Dus daarvoor hoef je het niet te doen.

2. Daten is geen harde wetenschap.

In Leuven, Brussel en Oxford heb ik gezweet. Voor vakken zoals filosofie, neuropsychologie, wiskunde. Minuten, uren, dagen lezen, herlezen en analyseren tot ik het snapte, en met mijn perfectionisme had ik eigenlijk nooit het gevoel dat ik het echt helemaal tot in de kern van de zaak begreep. Daten is eigenlijk mega-eenvoudig hiermee vergeleken. Je gaat naar een café of een datingsite. Je spreekt iemand aan. Als het klikt langs twee kanten, maak je een afspraak. En daarna nog een. En nog een. Als het blijft klikken, heb je een lief. 

3. Je moet het toch zélf doen.

Ik herinner me nog goed de eerste afspraak die ik had toen ik me had voorgenomen om weer te gaan daten na een moeizame relatiebreuk. Ik had er eigenlijk geen zin in. Niemand kon tippen aan mijn ex. Ik wantrouwde de liefde.

Het voelde spannend maar ook angstaanjagend om mezelf steeds weer voor te stellen en bloot te gaan geven aan een ander. Maar ik moest het doen. Daten is de enige manier om een relatie te krijgen. Of je moet naar India of Iran of Marokko verhuizen. Dan word je wel uitgehuwelijkt. Maar de kostbare vrijheid die ik in een westers land als België heb, is mij veel te dierbaar. Ik koester haar, hoe pijnlijk het soms ook is om vrij te zijn en daarmee gepaard de volle verantwoordelijkheid te dragen. Het gaat over mijn hart. Mijn leven. Mijn liefdesleven. Ik zoek mijn eigen lief wel.

Met mijn job switch en mijn bedrijf was het niet anders. Zelf in het diepe springen is de enige manier om succes te boeken. Ik maakte zelf een dating profiel. Ik bezocht zelf singles events. Ik vond zelf mijn dates. Ik regelde zelf mijn dates. Ik heb zelf mijn oude job (ambtenaar in een gouden kooi) ingeruild voor het onzekere ondernemersbestaan. Dat alles heb ik geheel op eigen kracht beslist en gedaan terwijl mijn coaches mij vanop afstand begeleidden.

Ik heb geworsteld met dates, met tegenzin om weer van nul af aan te beginnen na één of meerdere dates die nog maar eens op ‘niets’ uitdraaiden. Ik heb geworsteld met het maken van goede keuzes tussen liefdeskandidaten. Ik heb geworsteld met het overwinnen van mijn mentale barrières om liefde te vinden. Ik heb geworsteld met het stoppen aantrekken van de verkeerde personen. Eén ding was zeker. Als ik geen actie had ondernomen, en als ik niet had doorgezet op momenten dat ik de handdoek in de ring wilde gooien, dan was ik nu nog altijd een single ambtenaar die naar de pijpen van mijn werkgever moest dansen en was mijn liefdesleven below zero, coach of geen coach.

4. Er is geen garantie op een lief.

Ik heb 17 jaar dating- en relatie-ervaring. Na de laatste relatiebreuk ben ik 4 jaar alleen gebleven, waarvan ik twee jaar tijd heb genomen om weer in balans te komen en twee jaar om te daten. Na 17 jaar en fifty shades of dates ben ik dan uiteindelijk mijn echtgenoot tegengekomen. Maar onderweg wist ik niet wat het daten mij zou opleveren. Het was ík die moest omgaan met de onzekerheid of een date zou leiden tot meer, met mijn ongeduld en mijn verlangen om een lief te vinden, met de hoop en de wanhoop om eindelijk een droomrelatie te krijgen, met de vele inspanningen die mij nooit een garantie op een lief gaven. Niemand heeft mij ooit die garantie kunnen geven. Een coach kan dat evenmin.

5. Dating coaches brengen je altijd uit evenwicht.

Misschien vind ik dit nog wel de beste reden om niet in een dating coach te investeren: ik was zo verdomd gehecht aan de balans die ik gevonden had na al mijn relatie-ervaringen. Vrijgezel zijn voelde vertrouwd. Zelfbescherming voelde vertrouwd. Bekende gezichten voelden vertrouwd. Mijn honderden kleine gewoonten voelden vertrouwd. Zo ook het feit dat ik thuis geen rekening moest houden met iemand anders. Als ik de afwas wilde laten staan, liet ik hem staan, bij wijze van spreken. Ik vond het niet leuk om uit mijn evenwicht gebracht te worden door dates met een onzekere afloop. En door lastige vragen en confronterende inzichten die ik kreeg van coaches.

Het voelde veel veiliger om in mijn comfortcocon van wantrouwen en toeval te blijven. Wantrouwen tegenover potentiële singles: wie kan ik nog echt vertrouwen? Ze beliegen je toch allemaal. Liefde kan immers zoveel pijn doen. Kan ik mezelf nog vertrouwen? Is liefde wel weggelegd voor mij? Toeval. Toeval dat ik gewoon iemand tegenkom zonder dat ik er moeite voor moet doen, zonder dat het geforceerd lijkt, gewoon naturel liefde vinden.
Uiteindelijk heb ik toch doorgezet en beseft dat het niet zozeer een gebrek aan goede kandidaten voor de liefde was maar vooral mijn eigen, belemmerende gedachten waren, die gemaakt hadden dat ik zo lang geen goed lief vond.

Want nu komt natuurlijk de hamvraag: heb ik er spijt van dat ik zoveel geïnvesteerd in mijn coaches?
Neen, neen en nog eens neen.

Het waren de beste investeringen in mijn persoonlijk en professioneel geluk tot nu toe.
Zonder mijn coaches had ik nooit gestaan waar ik nu sta.
Had ik nooit de moed en de energie gevonden om mijn comfortcocon te verlaten.
Zou ik mijn mentale barricades nooit opgeruimd hebben en zou ik wellicht nog solo en ambtenaar zijn.
Had ik nooit in die mate en op dat tempo een persoonlijke en professionele groei meegemaakt.
Had ik niet ervaren hoe dingen die onmogelijk leken, toch haalbaar waren: een geweldige partner vinden, een gezin stichten, een eigen coaching bedrijf oprichten, een huis en een tuin hebben, en dat allemaal op vier jaar tijd en voor mijn veertigste (nu ben ik 39 en ik sta met grote vreugde op het perron om een nieuw hoofdstuk te beginnen).
Had ik niet geweten hoezeer mijn overtuigingen me belemmerden, op vlak van daten en ondernemen.
Zou ik nooit de onvoorwaardelijke steun gekregen hebben van mijn coaches.
Zou ik blijven worstelen zijn in plaats van echt een verschil te maken voor mensen en meer liefde in de wereld te brengen. Meer liefde voor mezelf. Meer liefde voor anderen.

Want die blinde vlekken die zag ik zelf niet.
Die mentale struikelblokken zou ik alleen niet overwonnen hebben.
Die aanmoediging (en die trap onder mijn kont) kon ik mezelf niet geven op de Cupidiaanse Spelen.

Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande situaties en wil je ermee aan de slag? Oplossingen voor al deze problemen en veel meer leer je in het High level coaching programma. Voor dit jaar aanvaard ik nog 5 mensen in het traject. Het aantal plaatsen is dus beperkt. Bekijk het programma dus vandaag nog op de website en plan een gratis strategiesessie in, zodat we kunnen bekijken of ik je kan helpen. Klik HIER.

Leve de liefde,

Karianne Dewitte, relatiecoach

Gespecialiseerd in het helpen van slimme, succesvolle singles tussen 30 en 59 jaar

 

N.B.: deze tekst is vrij naar een artikel van Ann Van Riet, http://www.althea-training.be

 

Karianne spreekt 2

 

Geef een reactie