Het supergeheim om je droompartner te vinden!

Soms heeft de liefde wat weg van de politiek. Je geeft alles, je werkt keihard om iets te krijgen (een lief of een verkiezing) en dan zijn er slechts twee uitkomsten: ofwel verlies je ofwel win je. ‘The winner takes it all… The loser standing small…’, zoals ABBA het zo prachtig verwoordde in één van haar bekendste gelijknamige liedjes, The Winner Takes It All.

Op 8 november 2016 dacht iedereen dat Hillary Clinton de verkiezingen in Amerika met gemak zou winnen. Zijzelf dacht dat misschien nog wel het meeste. Enorm groot was de schok toen de Amerikanen voor de Republikeinse kandidaat hadden gekozen. Je kan natuurlijk beweren dat er met de verkiezingen gesjoemeld was, maar dat neemt niet weg dat een groot deel van de Amerikanen het hadden gehad met de elite en het politiek correcte gedoe. Soms keert het tij nu eenmaal radicaal. Het gezicht van Hillary sprak boekdelen na de verkiezing. Haar verbittering was nauwelijks verholen. Haar ongeloof. Haar verdriet. Haar verlies. Immens verlies. Bij Obama zou het anders geweest zijn, denk ik. Hij had natuurlijk wel gewonnen in eerdere verkiezingen. Maar stel… Stel dat hij had verloren, zou hij dan zo verbijsterd en terneergeslagen hebben gereageerd?

In een interview stelden ze hem eens de vraag hoe het mogelijk was dat hij zich zo kon inzetten in een ratrace waarin de kans om te verliezen eigenlijk één op twee was? Presidents-kandidaten geven miljoenen uit. Sommigen zelfs miljarden. Niet allemaal hun eigen geld, maar in ieder geval wel centen waar ze heel hard voor moeten werken om ze te krijgen van sponsors. Een goede vraag dus, hoe kan dat? Hoe kan je jezelf zo ontzettend geven en zoveel tijd, geld en energie spenderen aan een traject waarvan je weet dat de kans best groot is dat je naast het winnende ticket grijpt? Is dat in daten en liefde, voor een deel, ook niet zo?

Natuurlijk investeer je geen miljoenen – die heb je wellicht niet eens bij de hand – maar je investeert wel tijd en hoop. Op een speeddate had ik ooit een gesprek met een andere deelneemster terwijl we aan de tafeltjes op de mannen wachtten. Ik vroeg haar waarom ze meedeed. Ze antwoordde zonder twijfel dat ze een echtgenoot hoopte te vinden. Ik vermoed dat ze van een koude kermis is thuisgekomen nadien, want haar verwachting was wel erg hoog voor die specifieke avond. Heb jij zo’n ervaring al gehad? Zo’n torenhoge verwachting die niet wordt ingelost? Moet je dan niets hopen? Meedoen voor de lol? Dat hoor je sommigen ook wel eens zeggen als je ze vraagt waarom ze zitten te tinderen of zo. “Zomaar.” “Voor de fun.” “Ik zie wel.” Heb jij dat ook wel eens? Zo’n pure laissez-faire houding? Of is het pure nonchalance?

Werkt dat, zo’n houding? Dat straal je uit en erg aantrekkelijk lijkt me dat niet. Integendeel. Iemand die meedoet voor de lol, zonder verwachting? Over welke verwachtingen gaat het dan eigenlijk, vraag ik me af. Verwachtingen over daten en relaties in het algemeen? Of verlangens ten opzichte van een specifieke date? Ik heb nog maar weinig of geen laissez-fairders dat onderscheid horen maken. In een presidentsverkiezing zou zo’n houding absoluut niet werken. Wie kiest in hemelsnaam voor iemand die scandeert “Whatever.” “I will see what happens.”

Wat antwoordde Obama dan op de vraag hoe hij zich kon inzetten? Hij filosofeerde dat hij tegelijkertijd het aller-allerbeste van zichzelf gaf, de volle 1000%, maar dat hij ook altijd in het achterhoofd hield dat hij de uiteindelijke uitkomst van de verkiezing niet onder controle had. Hij was dus én helemaal gedreven én helemaal zen, boeddhistisch als het ware. Dit is het antwoord op de vraag of je nu wel of niet moet zoeken, of je nu wel of niet verwachtingen mag koesteren.

Als je niet of doelloos zoekt, is de kans volgens wetenschappelijk onderzoek klein dat je vanzelf een echt compatibele partner tegen het lijf loopt. Dan ben je onthecht en kan je niet gedesillusioneerd geraken (joepie!) maar je bent evenmin gepassioneerd. Door je gebrek aan passie, een niet helderen weten en communiceren waarom je ergens vertoeft (zoals op een dating site), kan je kansen op liefde missen. Als je wel zoekt, maar dat doet vanuit de wanhoop of vanuit een drang om absoluut een relatie te willen of vanuit het beu zijn van de eenzaamheid, dan stoot je potentiële partners af. Dan ben je gepassioneerd maar niet onthecht. Je kan dus beter zoeken vanuit een soort gezonde hoop, én met het besef dat je de uitkomst van een specifieke chat, date of prille relatie niet onder controle hebt. Niet. Onder. Controle.

Onthecht gepassioneerd noem ik dat. Dat is iets wat Obama lijkt te hebben en Hillary in mindere mate, denk ik. Het kan een rol spelen dat Obama al op jonge leeftijd veel lijden heeft meegemaakt en daardoor een krachtige mindset kon ontwikkelen. Hillary zal er wel bovenop komen, maar ze heeft veel kostbare tijd verloren aan het rouwen om verdriet. Verdriet dat eigenlijk, als ze heel eerlijk met zichzelf is, geheel de vrucht van haar eigen denken was.

In daten kan je dat ook overkomen. Sounds familiar? Je hebt een paar dates. Je kijkt enkel naar Het Resultaat. En dat blijkt er niet te zijn. De date levert geen Relatie op. Maar zo werkt het niet. Veel dates leveren geen relatie op. Maar dan op een dag gebeurt het wel. Als je maar blijft proberen. Blijven zoeken vanuit de hoop. Slimme hoop. Geen als hoop vermomde wanhoop. Onthecht gepassioneerd zoeken dus. Dat is een superbelangrijke tool in daten en relaties.

Spreekt het bovenstaande verhaal je aan en wil je eindelijk echt werk maken van je liefdesdroom? En wil je daar hulp bij? Onthecht gepassioneerd zijn is iets dat je kan leren. Dit en veel meer oplossingen voor al je obstakels in de weg van liefde leer je in het High level programma. Voor dit jaar aanvaard ik nog 5 mensen in het traject. Het aantal plaatsen is dus beperkt. Bekijk het programma dus vandaag nog op de website en plan een gratis strategiesessie in, zodat we kunnen bekijken of ik je kan helpen. Klik HIER.

Leve de liefde,

Karianne Dewitte, relatiecoach

Gespecialiseerd in het helpen van slimme, succesvolle singles tussen 30 en 59 jaar

2017-08-11 Liefde vinden - zoeken of juist níet

 

 

Geef een reactie